Feest van de Vrijheid

Breicafé “Steekje los” werkte zaterdag 19 mei mee aan Het Feest van de Vrijheid in Sommelsdijk.

Onderstaand het persbericht en een link naar het fotoalbum.

Sommelsdijk vierde het Feest van de Vrijheid

Sommelsdijk – Het was zaterdag 19 mei een frisse maar hartverwarmende dag tijdens het Feest van de Vrijheid, in en rond Streekmuseum Goeree-Overflakkee in Sommelsdijk.

Het Feest van de Vrijheid werd georganiseerd op basis van het feit dat op zaterdag 19 mei 1945 de geallieerde troepen arriveerden op Goeree-Overflakkee. Exact 73 jaar na dato werd deze feestelijke gebeurtenis herdacht.

Om 11 uur werd het feest geopend door het oplaten van witte vredesduiven door de organiserende partijen. Aansluiten werd uit volle borst het Wilhelmus en het Flakkeese Volkslied door alle aanwezigen gezongen.

De kraampjes met spullen uit en over de Tweede Wereldoorlog werden goed bezocht. De bestuurbare tanks hadden grote belangstelling onder de jeugd. Daarnaast versierden de kinderen hoepels (met dank aan Hubo van der Made uit Middelharnis) en deden ze mee aan de hoepelwedstrijd die werd gewonnen door deelnemer Joël van Kempen uit Middelharnis. Hij won een boekenbon die gratis ter beschikking was gesteld door Boekhandel van der Boom uit Sommelsdijk.

Ruim 60 belangstellenden keken in de Remonstrantse kerk naar de verfilming van het boek “Oorlogsgeheimen” van Jacques Vriens.

Mede dankzij het frisse weer vonden de versgebakken hamburgers gretig aftrek. Deze werden daarna “geblust” met een vers getapt Solaes-biertje.

De dames van Breicafé “Steekje los” breiden en haakten, totdat half in de middag hun vingers stijf van de kou waren.

Ook het Museum werd goed bezocht. Tot 4 maal toe was er belangstelling voor de lezingen met beeldmateriaal over de einde van de oorlog op Goeree-Overflakkee.

Speciaal een woord van dank aan de eigenaren van de oude legervoertuigen die opgesteld stonden op het Marktveld en ’s middags een aantal rondjes, met kinderen door Middelharnis en Sommelsdijk hebben gereden. Een leuke ervaring voor jong en oud!

Het Steekmuseum verkocht deze dag onderzetters met “Flakkeese Uutdruksels”. Deze waren heel populair in een mum van tijd uitverkocht. Op Havendag (zaterdag 2 juni) zal er weer voldoende voorraad zijn en is iedereen van harte welkom bij de kraam van het Streekmuseum om alsnog een set aan te schaffen.

De organisatie schat dat ruim 750 personen het Feest van de Vrijheid hebben bezocht.

Het Feest van de Vrijheid werd georganiseerd door Streekmuseum Goeree-Overflakkee, WO2GO, Bibliotheek Zuid-Hollandse Delta en Breicafé “Steekje los” , met medewerking van een groot aantal andere partijen en werd financieel ondersteund door de Gemeente Goeree-Overflakkee. Een Feest dat vraagt om herhaling want “Vrijheid MOET gevierd worden” !